Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Туфлите - вълшебните обувки

Туфлите - вълшебните обувки

Туфлите са меки балетни обувки и съществуват още през 15век, когато се е зародил и балетът. Е, разбира се леко са се променили от тогава, но тяхната роля за всеки танцьор е все така важна и до днес.

туфли за танци в бял цвят

Какво са туфлите?

Както казахме, туфлите са меки балетни обувки, обикновено изработени основно от плат или от кожа. Тези от плат са по-лесни за подръжка, а тези от кожа обикновено са по-издръжливи, но и значително по-скъпи. Туфлите са много леки, меки и удобни. Идеята им е да се оформят по крака, затова и в началото, когато ги пробваме, няма да различим дясна и лява. След 1 или 2 обувания, те вече ще са се формирали спрямо нашия свод и стъпало. Повечето туфли разполагат с допълнителни парчета по-здрав материал на пръстите отпред, както и под петата. Това спомага да не се износват толкова бързо, както и допълнително предпазва стъпалата от наранявания и охлузвания.

 

За какво ги използваме?

Туфлите се използват за различните видове танци - модерен балет, класически балет, фолклорен екзерсис, народни танци, художествена гимнастика, йога, пилатес, стречинг, пилатес реформър, както и за всякакви упражнения на земя. Като цяло можете да използвате туфлите за всякакви упражнения и танци, стига да се чуствате удобно с тях. Мекотата им дава голяма свобода на крака, особено в танците, където често стъпалото трябва да е в падиом или шпиц. 

Как да изберем точния модел?

Съветваме ви да се стремите винаги да избирате модели, които са с допълнителни парчета материал на пръстите и под петата, защото в противен случай туфлите ще се износят много бързо, а и стъпалата ви ще изпитват дискомфорт. Също така балетните обувки, които разполагат с връзки за пристягане отпред и ластик, седят много по стабилно и прилепват около крака, което е ключово при изпълнение на йога упражнения или по време на танци.  Както вече споменахме, туфлите от кожа са по-здръжливи , но и по-скъпи и по трудни за поддръжка. Тези от плат могат да бъдат изпрани лесно на ръка или почистени с мокър парцал. Един трик, който ви споделяме от личен опит е, че когато туфлите започнат леко да се закъсват от износване, можете да ги залепите с черен изолир бан и така да удължите животът им още малко, но като цяло всеки активен танцьор знае, че меките балетни обувки се сменят често.

Туфлите за танци се предлагат в различни цветове, но често ръководителите на танцови школи изискват от танцьорите да избират между основните цветове - черно и бяло, тъй като са универсални и лесно се съчетават с танцови костюми и аксесоари. Важно за тях е и целият състав/група да е с еднакъв цвят туфли, за да изглежда естетически добре на сцената.  Е, ако държите на розово или червено, например, може да си вземете едни за тренировка и едни сценични туфли, които да са спрямо изискванията. Така че, преди да изберете своя цвят, посъветвайте се с вашия ръководител, ако сте част от група по танци.

Можете да видите такива модели на много достъпни цени тук и тук.

И най-важното: Танцувайте, така сякаш никой не ви гледа! ;)

 

Усмихнат ден от екипа на StruvaSi.bg :)

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Мая
    Занимавам се с модерерн балет от 16 годишна и винаги танцуваме с туфли. Супер удобни са, но наистина се късат бързо когато тренираме за състезания по цял ден особено.
    Отговори ›
«1»