Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Пилатес реформър или какви ги вършат моделите

Пилатес реформър или какви ги вършат моделите

Ако сте в Инстаграм и се интересувате от спорт, няма как да не сте попадали на видеа най-вече на модели, които правят всякакви усукани движения на машини, които включват ластици, степенки, а някои от тях препращат към така нашумелия роман "50 нюанса сиво". Така тренира Лена Перминова например, която има прекрасно женствено и красиво тяло, ангелите на Victoria's secret също използват пилатес машините, както и редица други жени, еталон за красота.  

Това, което аз видях на видеата е изключителен контрол на движенията и на тялото и грациозност, но не и чак такова натоварване. Когато отидох на първата си пилатес реформър тренировка се оказа, че съм била права за контрола и гразциозността, но в тотална грешка за липсата на натоварване. Аз тренирам и винаги съм тренирала, но си признавам, че имаше упражнения, които не успях да изпълня  без почивка. С този метод се тренират и използват мускули, които повечето от нас не са и подозирали, че имат, а освен това се очаква и да контролираш всяка част от тялото си и да си напълно съсредоточен. Истинско предизвикателство, което лично на мен ми достави огромно удоволствие и въобще не разбрах кога мина този 1 час.

 

За кой е подходящ пилатес реформър? 

Можем да кажем, че е подходящ за всеки, дори и за хора с травми, тъй като машините се използват и за рехабилитация (всъщност това е била първоначалната им цел). Все пак се препоръчва да имате някаква основа от пилатес на земя, за да може да изпълнявате правилно движенията, а и за да сте по-гъвкави. Тренировката се практикува и от мъже и от жени.

За какво помага? 

Като цяло  пилатес стяга и издължава мускулите, той придава един много красив релеф и прави тялото да изглежда по-грациознно и финно. Днес, с промотирането на тежестите, много жени започнаха да се плащат от така наречените "bulky legs", други пък да се стремят към тях. Ако трябва да кажем в каква посока би се променило тялото с редовното използване на този метод, то най-точно бихме го определили като тяло на гимнастик, балерина. Освен за стягане и дефиниране, както споменахме, пилатес се използва изключително за рехабилитация и възстановяване, както и като превантивна мярка за износване на ставите и проблеми с тях, болки в гърба.

Каква е разликата между пилатес на земя и пилатес с машини? 

Разликата е, че на земята се фокусираме предимно върху 3 мускулни групи - коремни, седалищни, гръб и разтягаме повече. При пилатеса с машини освен вече споменатите мускулни групи, се набляга много и на бедра, крака и ръце. С времето интензитета и натоварването могат да растат чрез модификация на упражненията и вдигане на тежестта.

Какво ни е нужно за тренировката? 

Трябва да сме облечени с възможно най-прилепнали по тялото дрехи, за да сме максимално подвижни и нищо да не пречи на машините. Можем да тренираме с чорапи или боси, но най-добрият и препоръчителен вариант са туфлите или цвичките, за да не се пързаляме. Можете да видите такива тук и тук.

Колко често трябва да практикуваме? 

Това е тип тренировка, която би могла да се прави и всеки ден, но минимумът, който се препоръчва за да има видими резултати е 3 пъти седмично. Или както е казал Джоузеф Пилатес: "Ще се чувствате по-добре след 10 сеанса, ще изглеждате по-добре след 20 сеанса, а след 30 ще имате съвсем ново тяло".
В София вече има няколко студиа, където се предлагат тренировки с пилатес Реформър машини. Можете да избирате между индивидуана и групова тренировка. Аз посетих най-новото и модерно студио Pilates Atelier и останах очарована първо от зареждащото и професионално отношение на персонала, второ от чистотата и простора на студиото и трето от самата тренировка.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари