Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Видовете стелки и тяхното предназначение

Видовете стелки и тяхното предназначение

Най-голяма част от времето си прекараваме върху стъпалата си. Но, колкото и очеваден да е този факт, често го забравяме. Много от нас прекарват часове, обути в неудобни и некачествени обувки, които могат да деформират стъпалото или да направят рани. През зимата носим обувки, които пропускат или не успяват да запазят топлината на краката. 

Решението за удобство, топлина и комфорт - стелките
 

Подходящите и хубави стелки ще ви помогнат да се разделите с умората, подуването на краката, мазолите и раните от неудобни обувки. Ортопедичните стелки могат да спомогнат дори и да намалите натоварването на ставите. 
 

Термо стелки


През зимата е добра идея да заложите на термо стелките или такива с вълна. Те ще ви гарантират запазване на топлината, като същевремнно ще предодвратят изпотяването на крака и влагата. Подметките с агнешка вълна са едни от най-фективните съюзници в борбата със студа. Тези с алуминиево фолио пък увеличават топлината многократно. Този слой не позволява краката ви да измръзнат, а допълнителната, мека повърхност на затоплящия материал прави петата на обувката още по-удобна. Виж тук.
 

Стелки с активен въглен


Важен и съществен фактор при избора на добри стелки е и устойчивостта им към появата и разпространението на неприятна миризма. За целта препоръчваме стелките с овча вълна, тези от памук и най-вече тези с активен въглен. Те абсорбират излишната влага и така предпазват краката от появата на неприятна миризма. Най-трудно се справят с тази задача кожените стелки. Виж тук.
 

Ортопедични стелки 
 

Ортопедичните стелки са основен съюзник при предодвратяването на така често срещането плоскостъпие. Те успешно се справят и с умората при дълго стоене прав или движение. Благодарение на вградените подложки, те могат да поддържат мускулите на краката. Такива стелки са особено полезни за децата. Виж тук.

Каквито и стелки да изберете,  много важно е да ги поставите правилно в обувките си. Те трябва да прилягат плътно към подметката, за да не се разместват и да ви създават дискомфорт при ходене. Някои от стелките се продават на номера, други са пригодени за изрязване по вашето стъпало, а трети са със самозалепваща се повърхност.

За да удължите живота на стелките си, е важно да се грижите за тях правилно. Така че, сушете ги ежедневно, но далеч от отоплителните уреди. Текстилната стелка може да се почиства с кърпа, напоена с мек сапунен разтвор, а кожата - с алкохолен разтвор.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари